Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



fredag 24 september 2010

Packad och glad?


Det spelar ingen roll i hur god tid jag startar.......det är sista minuten som gäller. I alla fall för mig.
Jag har tvättat, strukit kläder, bokat hotell, läst på om resmålet m.m. i god tid. Ändå snurrar jag runt som en yr höna och letar plåster, läppglans, nagelfilar och annat som tillhör livets nödtorft i sista minuten!
Italien, here I come! Med eller utan tandborste!

torsdag 23 september 2010

Korsvirkesstäder och annat.....

Snart bär det av. Korsvirkesstäderna närmar sig. Är det något man skulle vilja ta med sig tillbaka till Sverige så är det dem. Det blir en alldeles speciell atmosfär i dessa gamla städer med medeltida anor. Trots att det är mycket mer folk på kontinenten så förmedlar dessa städer lugn och harmoni. Trånga gränder men man stressar inte.....
Jag tror att miljön vi lever i påverkar oss....hur det ser ut runt omkring oss. Det var ett mycket lugnare livstempo när de här husen byggdes och de förmedlar det till oss. Korsvirkesstäder är hemtrevliga helt enkelt. En stor kontrast till betonghusen som byggdes i miljonprogrammen på 70-talet.

onsdag 22 september 2010

Letar hotell....

I närheten av Venedig. Det finns verkligen mycket att välja på....så mycket att det blir svårt! Nära eller längre bort?
Hur mycket kostar färjorna? Hur lång tid tar båtturen in till östaden?
Jag har massor med alternativ......men det lutar åt Lido di Venezia, eller Lido di Jesolo. Vi får se.....nu har jag googlat mig trött och lärt mig en del om bilfärjor och vaporettor.


Språkförbistring ur verkliga livet....

Ibland har två små prickar stor betydelse


En av mina bekanta är från sydligare breddgrader. Han har mycket stark rättvisekänsla.....en dag förklarar han högt och ljudligt vikten av att lyssna ordentligt innan man dömer någon.
-Han är oskuld! Man ska inte bara gora man ska hora också! Du är bra på att hora!
-Hmmm......tack......
Skrivet av Ninja 29 juni 2008 klockan 13:19

tisdag 21 september 2010

Något vettigt.....

Hur ska jag kunna skriva något vettigt efter nio och en halv timmes arbetsdag?
Och att skriva något ovettigt blir ju ännu värre!
Jag vet! Vi struntar i inlägg och tar en kvällstur ut till en ö i stället.........

Det är en härlig sommarkväll..
Vi styr ut mot de yttersta kobbarna...
Här ute är klipporna vackra....
....och stenarna likaså.
Inte förrän havet är rosa återvänder vi......

måndag 20 september 2010

Förberedelserna pågår......

Idag har jag varit och växlat pengar och fixat håret. Det är skönt att vara "nyfrissad" innan man  ska ut och resa. Vi vet ju inte riktigt var vi hamnar och bekvämligheterna kan variera, så jag valde en lättskött frisyr med så pass mycket längd att jag ändå kan sätta upp håret i en snodd.
En chokladbrun italiensk look helt enkelt. Man vill ju smälta in.......

Oj då, det blev visst ryskt......

Italienskt skulle det ju vara! Jag lade in lite botox på en gång (fniss).


söndag 19 september 2010

God ekonomi.....

Enligt min kinesiska väninna så betyder fisk i den kinesiska traditionen att "pengar kommer till huset". Inte så underligt att hon investerade i ett jätteakvarium med en grupp stora ciklider. Hon har god ekonomi.....nu har hon emellertid insett att det tar tid att sköta så stora akvarier så hon har gjort sig av med cikliderna.
Igår flyttade de här två hem till oss, en släkting insåg att även små akvarium måste skötas. Även släktingarna har god ekonomi.....
Så nu sitter jag här och väntar på att pengarna ska strömma in......fast det kanske inte gäller ärvd fisk?

Det där med bäst före datum.....

Bäst före........

Tittade mig i spegeln nu på morgonen och konstaterade att bäst före datum gått ut för länge sedan........
Men det är som på gamla hus.......färg och spackel hjälper....
Skrivet av Ninja 30 juni 2008 klockan 07:35

Tyvärr är inlägget lika aktuellt idag.....det är bara det att det går åt mer och mer spackel......
 
Gammalt hus.....

lördag 18 september 2010

Nyinflyttade

De här flyttade hem till oss idag!

Giltigt skäl att vara inne...

Ute ösregnar det.....
Jag är fortfarande förkyld..........jag är glad att jag har giltigt skäl att vara inomhus.

Glädjen över att vinna....

Jag vann!

Tjohoo...........jag vann........det brukar jag aldrig göra......om det är något sportigt brukar jag bli jumbo.......lotter köper jag aldrig....de jag öppnat genom livet har alltid varit nit...... men nu var det lite klurigt..... på friskvårdsdagen hade man anordnat en liten tävling där man skulle gissa hur långt ett rep var som var lindat runt en pinne........och jag vann! Jihaaaaaa..........
Priset var en tvkväll med "Tzatsiki, morsan och polisen"........men jag är mest glad för att jag vann.......
Skrivet av Ninja 24 juni 2008

Kan tillägga så här i efterhand att filmen är till stor glädje för våra yngre gäster ( en del äldre med för den delen).

Polisen hade en häftig "båge" i filmen men någon sådan hittade jag inte i mitt arkiv, däremot hittade jag en häftig bil!

fredag 17 september 2010

Dagens.....eller gammal skåpmat?

Jag har en metroblogg som ska raderas......att det har dragit ut på tiden beror på att jag vill överföra alla bilder därifrån och så har man ju skrivit en del "knäppa" inlägg. Så jag tänkte publicera några av de "galnaste" här under titeln "Gammal skåpmat".....
Metrobloggen är en komersiell blogg och det är tänkt att man ska kommentera nyheter och artiklar för att få fler läsare. Det kan vara bra att veta......för annars blir en del inlägg lite märkliga. Fast många inlägg är tagna direkt ur livet förstås......
Här kommer det första......

Om konsten att göra bort sig......
Var som sagt på 35-års skiva föra helgen...........
det aktuella paret hade presentat sig själva med ett nytt Marbodalkök.....något som de informerat sina vänner om........diskuterat knoppar och färger....
..och det var verkligen snyggt....
Specialbeställda skåp, ekparkett, spiskåpa, induktionshäll, kylskåp med ismaskin och sodavatten....ja, det såg ut som i vilken heminredningskatalog som helst.........och gästerna lät sig imponeras....
.......efter middagen sjunger den manlige jubilaren för sin kvinna ( han kan sjunga)....
då undrar en av gästerna........
-Har ni varit gifta i trettiofem år! Närdå? Idag? Jag trodde vi var här för att inviga köket!
Skrivet av Ninja 28 juni 2008 klockan 09:09

Hinner titta på en massa strunt....

Ja, det gör man i förkylningstider. Huvudvärken gör att det inte är så kul att läsa...så det blir att man hamnar i soffan framför tv:n.
Där bjuds det på allt möjligt dagtid, såpor, top model, valdebatter.....en sak som jag missat hela hösten är programmet "rent hus" som inte är något stylingprogram i den bemärkelsen. Men visar hur det kan bli snyggt och fräscht med endast rengöringsmedel och vatten.
Det värsta var odlingsproverna de tog här och var.......usch! Streptokocker, mögelsvampar och jag vet inte vad trivdes i tvättmaskinsfack, kylskåp och lite var stans....
Jag fick lite "städnojja" efter det och var tvungen att göra en lov i omgivningarna......så nu ska det inte finnas några bakterier där i alla fall, de räcker med de som "krigar" i min kropp!

Rent och fint ska det vara!

torsdag 16 september 2010

Testa juicer?

Här sitter/ligger jag och dricker juicer. Färskpressat såklart! Jag tror att man mår bättre av dem......
När man druckit färskpressat ett tag så tycker man att de andra smakar konstigt. Frukten i koncentratjuicerna har genomgått en process.....vad händer då med alla vitaminerna?
En annan sak.....om man köper färskpressat från andra länder vintertid så är frukten förmodligen solmogen när den pressats. Solmoget är bra! Vi har alldeles för lite sol här på vintern.....
Så nu vitaminkurerar jag mig.......om ett tag kan jag avlägga rapport om vilken juicekombination som fick mig på benen!
Dyrt? Pjaaaa, det beror på vad man får för pengarna......
Det säljs så mycket produkter för att förbättra vårt utseende......men en sak är säker är man sjuk så är man långt ifrån snygg!
Hälsosam mat, cause you´re worth it baby!

Här hänger det solmogna apelsiner!
Och här kan du köpa dem!

onsdag 15 september 2010

Dags att börja reseplanera.....Florence, Venedig....

Resan till Toscana närmar sig......
Vi ska bila genom Tyskland och Österrike innan vi når vårt mål. Det är vinskörd nu......så en hel del vinodlingar lär vi få se på vägen. Ett besök på sagoslottet Neuschwanstein står på min önskelista....
Mannen bredvid tar flyget till Pisa, så jag får se lutande tornet. Han ska sedan lämnas av i Venedig så ett besök i östaden lär det väl också bli.
Jag har byxor att lägga upp. Pengar som ska växlas. Kläder som ska tvättas, strykas och packas. Jag ska inte göra allt idag eftersom jag fortfarande är förkyld, men lite nål och tråd ska jag leta fram.
Florence, Venedig, Rom! Jag har alltid hört att det är Italiens "måsten".........tänk att få tillfälle att se allt inom ett år! För några år sedan funderade jag på vad jag ville ha gjort innan jag lämnade jordelivet.....för att dö nöjd, om det nu är möjligt att göra det......?
Jag kom fram till att jag ville se Toscana, kunna rida medelsvår dressyr och ha en utställning till. Så jag har börjat beta av min "Att göra" lista! Att rida medelsvår dressyr kommer att bli det svåraste målet att nå.....så jag antar att jag behöver leva länge, länge, till :)

tisdag 14 september 2010

Hösten närmar sig....med lite nostalgi

Tittade ut i morse och såg att färgerna börjar komma.......snart ser det ut så här! Jag älskar höstens färger, det är så vackert. Det som kommer efter gillar jag inte.......egentligen är det mest mörkret jag ogillar. Jag blir så trött av bristen på ljus. Men vore det inte för den envetna förkylningen så brukar jag vara som piggast den här årstiden. Jag har fördrivit tiden med att ligga i soffan och titta på gamla VHS filmer från träningar jag gjort på min häst. Filmer från 2002 och 2003..........tiden går. Det är drygt tre år jag tog bort henne och jag har t.o.m. glömt bort hur snygg hon var när hon rörde sig. Tur att man har sparat gamla filmer, de är guld värda!

måndag 13 september 2010

Mitt "nya" liv?


Pengarna eller livet? Nej, jag har inte blivit hotad. Men ibland behöver man fatta beslut om vad som är viktigast i livet. Det är inte alltid det man tror.....
Varje människa har begränsat med energi och det är viktigt att lägga den på saker som ger något tillbaka. Jag kommer att ändra mina arbetstider.....det kommer att innebära lite mindre pengar, men mera liv till mig.

söndag 12 september 2010

Uppdateringar och förändringar på bloggen klara!

Stensjö by i småland.
Nu har jag städat upp lite grann här på bloggen. En nyhet är sidan "Mitt Sverige" där jag kommer att lägga in lite tips om vad som är värt att se i vårt avlånga land. Jag kommer att skriva om mina resor i Sverige och ni kommer också att hitta bildspel med anknytning till Sverige där.

Sidan " Mina resor" kommer att handla om resor utomlands. De kommer att vara personligt skrivna reseskildringar med matnyttiga tips för den som funderar på att besöka platsen. Bildspel med bilder från de olika resorna kommer också att ligga där.

Sidan "Galleriet" innehåller målningar, akvareller och foton av olika jobb jag har gjort.

Inläggen kommer även fortsättningsvis att vara min dagbok och kommer att vara ungefär lika intressanta och läsvärda som min vardag. Det vill säga ibland inte alls men förhoppningsvis kommer de någon gång att bidra med något läsvärt.

Nya bildspel som jag lägger upp skyltar jag med i sidokolumnen och ni kommer även i fortsättningen att kunna se dem i stort format längst ner på bloggen. Glöm inte att trycka på videscreenformatet!
Det kommer fortsättningsvis att ligga max tre bildspel längst ner på bloggen. Vill ni titta på äldre bildspel ligger de på respektive sidor.

Min ambition är att uppdatera bloggen dagligen men det är inte alltid möjligt. Det kommer att förekomma perioder då aktiviteten på bloggen ligger nere. Uppdateringarna på sidorna kommer att ske i mån av tid.

Hoppas att "städningen" på bloggen kommer att hjälpa er läsare att hitta det ni söker!



Ett rum med utsikt.....

Här är ett rum i Colosseum med utsikt över Forum Romanum.

Eftersom jag fortfarande är förkyld så har jag ägnat mig åt bloggstädning denna förmiddag. Nu kan ni läsa om min Romresa på sidan "Mina resor". Där har jag även lagt upp bildspelen som hör till Rom- och Mallorcaresorna. Det blir lätt att en massa bråte samlas även på en blogg....men nu ska här bli ordning och reda! Kika gärna in under "Mina resor" så finns det lite nytt att läsa för er som är reseintresserade.
Jag funderar även på att lägga upp en Sverigesida. Av någon outgrundlig anledning så har jag besökt väldigt många platser i Sverige......på många olika sätt!

lördag 11 september 2010

Inget större behov.....

...av något alls just nu. Jag är sååå nöjd....
Igår släpade jag mig till jobbet med vissheten om att jag snart skulle ligga däckad. Microvärldens envetna dygnet runt attacker segrade till sist! Jag tog komp det sista timmarna och bäddade ner mig i min sköna säng......och där har jag legat ända tills nu.
Det har varit sååå skönt.....visserligen känns det som om jag har två huvuden, min hals är värkande igenkorkad och jag har nästan feber ( 37,9 grader). Enligt de nya Försäkringskassereglerna är det ju inte riktigt feber.
Men jag har varit så avslappnad, all stress, alla krav och alla måsten bara tog sig vingar och flög bort.

Själv har jag njutit av sängvärmen, tagit en dusch, givit mig själv lite massage, stretchat, njutit av mannen bredvids oerhörda kokkonst och för en stund befunnit mig i kravlöshetens land.

Tänk att det ska till en förkylning för att man ska hamna där......

Alla måsten tog sig vingar och flög bort!

torsdag 9 september 2010

Do you have a röööm?

Nu ser jag ut som Ka i djungelboken, ögonen snurrar i obestämda cirklar. Jag har surfat runt för att leta hotell i Italien och det finns så mycket att välja på och så mycket priser, avstånd, återbetalningsregler och annat som måste studeras. När jag väl bestämt mig för ett hotell så var det fullbokat! Jahapp, då var det bara att börja om från början.....
När jag väl skulle boka ett annat rum så havererade sidan.....
Så nu sitter jag här alldeles snurrig och utan hotellrum.....
Det var den eftermiddagen det. Men jag hann ut en sväng utanför dörren för att gå på lägenhetsvisning med en kompis som vill köpa bostadsrätt.  It has really been to much rööööm today!

onsdag 8 september 2010

Mölle by the sea.....




Mölle, anrik bad och kurort från förra seklets början. På berget ligger Grand Hotel med magnifik utsikt över havet. Jag hade sett fram emot att ta en tur i byn, besöka de små butikerna längs huvudgatan och smita in i de små gallerierna på vägen upp mot Kullens fyr. Men ack, så besviken jag blev.....det var dött överallt. Inga butiker, inga gallerier, inga turister.....
Det var så dött att jag var tvungen att fråga en äldre dam i en trädgård vad som hänt? Hon berättade att det var längesedan butikerna slog igen och gallerierna flyttade. Nu fanns det endast ett fåtal åretruntboende i Mölle. Begivenheterna sträckte sig till att innefatta hamnkiosken, galleriet i det gamla stationshuset och ett café. Visst är det tråkigt när samhällen dör ut på detta sätt, speciellt sådana med ett stycke historia?

tisdag 7 september 2010

Bombarderad av microvärlden.....

På jobbet hostas det rejält och hemma ligger mannen bredvid i feber. Själv är jag trött...... bombarderad av microkosmos. Attackerad både dag och natt.
Sommarens ackumulerade energi gör att det är långt ifrån sängläge, men släpläge är det definitivt. Jag släpar mig runt de olika aktiviteterna och soffgruppen är ovanligt välbesökt.
På spisen puttrar det i alla grytor......förhoppningsvis ska innehållet ge både energi och motståndskraft.



Hav, ljus, vågor.........platser som ger energi!

söndag 5 september 2010

Om att upptäcka sin närmiljö.....

Igår tog vi en promenad. Vi brukar promenera.......vi har förmånen att bo nära vattnet med flera vackra promendastråk i vår omedelbara närhet. Omkring fem kilometer från vårt hus ligger ett naturrreservat. Det finns markerade leder i reservatet och spänger över våtmarkerna. Trots att det är så nära har vi aldrig varit där. Jo, jag började gå på spängerna en gång men vände efter några hundra meter. Igår föreslog jag att vi skulle ta en promenad där.
Efter en kilometer befann vi oss i vildmarken......åtminstone fick man den känslan. Leden går runt en sjö som var mycket större än vi trott. Vi insåg snabbt att vi inte skulle hinna gå runt leden innan det blev mörkt. Istället njöt vi av stillheten och solnedgången. Nu har vi ett projekt......nämligen att ta oss runt sjön. Vi beräknade att det skulle ta ungefär fyra timmar. Vi har bott här länge utan att ha upptäckt den här platsen.....
Har du givit dig tid att upptäcka din närmiljö? 

lördag 4 september 2010

Karlstens fästning......försvarsverk och fängelse!

Jag har varit på Marstrand ett flertal gånger och beundrat Karlstens fästning både på håll och nära. Men inte så nära som denna gång. Vi fick en guidad tur. Jag trodde att fästningen endast byggdes i försvarssyfte och så var det väl tänkt, men eftersom man inte kunde rekrytera  frivilliga till att släpa sten så fick man ta till fångar. På så sätt kom Karlsten även att tjäna som fängelse och de fångar som begått de mest avkyvärda brotten hamnade på Marstrand.


Fängelselivet på den tiden var inhumant. Innan en fånge började avtjäna sitt straff fick fången 40 slag av ett spö doppat i saltlake. Sedan sattes fången på vatten och bröd i en vecka. Efter den perioden ansågs man tillräckligt mör för att kunna sättas i arbete. Alla fångar släpade runt på hand eller fotfängsel av något slag. Det vanligaste var att man fick släpa omkring på ett 2-4 kilo tungt järnklot dag som natt.
Oregerliga fångar kunde dömas att bära en järnkrona. Den vägde omkring 40 kilo och bestod av en ställning med järn runt nacke och midja samt kättingar som fäste i ringar runt hand- och fotleder. Om en fånge försetts med järnkrona så fick han bära den dygnet runt i omkring fem år.......och förväntades släpa lika mycket sten som tidigare.

I en av cellerna hängde olika slags fängsel som användes på Karlsten. Längst in till vänster hänger en järnkrona ooch man kan också skymta skaftet på bödelns yxa.

Den sista avrättningen i Sverige utfördes 1910 och dödstraffet upphörde 1921. Att avrättningarna upphörde i Sverige berodde på att bödeln dog och ingen ville ha jobbet efter honom. Bödeln och hans familj tjänade bra med pengar men var totalt utfrysta av övriga samhället. Yrket gick vanligtvis i arv från far till son. Avrättningarna skedde med oslipad yxa varför det kunde ta ett tag innan fången verkligen dog. Att bödeln mestadels var stupfull underlättade inte för den dödsdömde. Men på den tiden ingick det i straffet. Avrättningar med svärd förekom, men endast då det inte fanns tillräckligt med bevis för att fången verkligen begått brottet.
En avrättning med svärd skedde med skarpslipad klinga och gick fort, fången fick en kyrklig begravning, lades i vigd jord och skulle på så sätt komma till paradiset om han/hon var oskyldig, på så sätt var ju ingen skada skedd menade man.


fredag 3 september 2010

Tredje gången gillt?

Jag hoppas det. Min Toscana resa närmar sig.......det som från början var tänkt som en åttadagars resa ser ut att växa till en treveckors. Men denna gång ska vi inte bli stoppade av några askmoln, vi tar bilen!
Fast punktering kan man ju få....eller soppatorsk!
På väg ner genom europa ska vi förhoppningsvis hinna med några vinslott och medeltida städer.
Det är bestämt att vi ska passera förbi Pisa och plocka upp mannen bredvid som tar flyget ner.....vilken flygplats vi ska lämna av honom vid är ännu oklart men det löser sig säkert.
Jag ser fram emot att besöka Toscanas kullar, det är en plats jag länge velat besöka.

torsdag 2 september 2010

Nördat framför datorn....

Hmmmm......inte många knop gjorda idag. Fastnade framför datorn efter jobbet......det är alldeles för lätt gjort när det finns så mycket intressant att titta på. Men nu får det bestämt vara nog med den aktiviteten. Jag har börjat dricka vatten...... jag brukar göra det annars också men inte i så stora mängder. Två och en halv liter på några timmar.....jodå, det sätter fart på mig! Om det var längre till ett visst ställe hade det blivit fart på stegräknaren också.

onsdag 1 september 2010

Idag hade jag önskat mig en sovmorgon......

Det var inte bara jag som var trött i morse.........kollegorna var inte så vackra de heller vid morgonmötet. Jag hostar och har ont i halsen, och det var jag inte ensam om.
Nej, det är inte Marstrandsresan som orsakat det hela utan flera av våra arbetstagare var sjuka veckan innan vi åkte och nu har vi en snörvlande personalgrupp.
Att vi stuvade in personalgruppen i samma lokaler ett par dagar gjorde väl inte saken bättre kan man tänka.

Jag bjuder på en promenad på Marstrand till er som kikar in.....själv ska jag kurera mig med dusch, thé och sängläge en stund.