Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



måndag 28 mars 2011

Sommartider.......

Jag gillar sommartider!
Wow, soligt och ljust även när man ställer in hästen. Jag tror att häst och hundmänniskor skulle kunna ha sommartid året om. För oss betyder det så mycket att det är ljust efter jobbet så att man hinner motionera de fyrbenta innan det blir kolsvart. Nu börjar de ljusa sex månaderna......ska vi fira det med ett sommarbildspel som en liten försmak av det som stundar?


Sommarskärgård on PhotoPeach


söndag 27 mars 2011

Oväntat besök.....

Det fick vi idag när goda vänner från Lettland plötsligt dök upp. Igår hade vi besök av vänner från Uppsala och i fredags var vi i Björnlunda på fest. Fest i dagarna tre, det är inte illa.

En härlig början på sommartiden......

Även om snön fortfarande dröjer sig kvar här och var.

I Ankdammen on PhotoPeach


lördag 26 mars 2011

Testar ett nytt upplägg.....

Några av mina besökare tycker att det är svårt att hitta mina bildspel längst ner på bloggen. Så jag provar att göra ett inlägg med mina bilder från vår Gotlandsresa i början av mars. På så sätt ska bildspelen hamna under etiketten bildspel i menyraden till höger.
Det var givande att uppleva Gotland en annan årstid. Det kommer vi helt säkert att göra om.



Gotland mars 11 on PhotoPeach


Tiderna förändras......

Igår. Vi blev bjudna till goda vänner som precis står i begrepp att sälja sitt stora hus. Alla barnen är utflugna. Nya tider stundar. Igår emellertid, var bägge döttrarna hemma och deras bästa väninna. De ville träffa oss. För ett par år sedan var vi "töntiga". Flickornas pappa hade släpat ut sina "jättebomber" till högtalare på altanen och där hade vi "gamlingar" disco till ABBA-låtar så att det ekade mellan träden. Familjen bor som tur är rätt avsides.
- Senildisco! fnyste döttrarna föraktfullt när de kom hem efter en fest på nattkröken.
Igår mötte jag och mannen bredvid ett trevligt gäng ungdomar. Glada och spralliga men ändå med ett visst mått av allvar inombords. Bästa väninnan och hennes man skulle om en vecka åka till USA för en utbildning som när de är klara kan skicka dem vart som helst i världen för att bistå i samhället på den ort där de hamnar. Äldsta dottern har precis träffat sin tilltänkta och flyttat till Göteborg.
För oss var det trevligt att träffa ett så glatt och målinriktat gäng. Och så blev vi bjudna på bröllop i juni!

Än syns spåren av vintern.....
Men snart ser det ut så här.......fagra juni!

torsdag 24 mars 2011

Kunglig glamour och vardag......

Här var det dåligt med uppdateringarna.....
Mitt Picasaalbum blev fullt så det gick inte att ladda ner bilder och min dator säckade ihop när jag försökte åtgärda det hela. Men nu är det fixat......på mannen bredvids dator som "tål" lite mer.
I tisdags, förra veckan var det full aktivitet på jobbet pga av kungligt besök. Jag tittade till våra tavlor på morgonen och såg till att allt material fanns på vårt informationsbord. Dagen flöt sedan på som vanligt. Våra arbetstagare ville förstås se kronprinsessan och både Säpo och polisen tyckte nog att vi såg rätt ofarliga ut så vi fick stå på första parkett. Kronprinsessan tog sig tid till att både fotograferas och vinka, så våra arbetstagare fick både filmer och bilder att visa för sina föräldrar och kompisar......och kanske även för barnbarnen i framtiden. Gesten var mycket uppskattad av dem...........själv höll jag mig i bakgrunden. Men visst, ett par bilder blev det.....om inte för att dokumentera konstgruppens olika aktiviteter.

Dukat för kunglig lunch....konstgruppens tavlor i bakgrunden.

Buffébord med våra konstnärers alster....

En skymt av kronprinsessan och prinsen fick vi också, de hejade glatt när de passerade....

söndag 20 mars 2011

Hmmmmmm....

Min blogg uppför sig inte riktigt som den ska........återkommer!

måndag 14 mars 2011

Ett av alla vårtecken!

Nu tittar de fram, snödropparna! De var framme ett tag för ett par veckor sedan, men blev begravda i snömassorna igen. Nu ska vi väl hoppas att de får blomma ostört längs husknuten. Så här många snödroppar har jag inte i min trädgård. De här hittade jag på gränsen mellan sörmland och östergötland förra våren. Växtplats med utsikt kallar jag det. De var så vackra att jag bjuder på en repris.....

söndag 13 mars 2011

Båtmässan....och min egen lilla mässa

Idag var vi en sväng på båtmässan i Älvsjö. Mannen bredvid har en dragning åt det hållet. Men visst finns det en del att titta på även för mig. Snygg design, häftiga båtar m.m. Det fanns även nyproducerade snipor och fiskebåtar. Båtar med tändkulemotor och dunka-dunka.....
Båtar som får mig att minnas min barndom då jag åkte fiskebåt med morfar ut på skären....tjärdoft och rökt aborre. Min egen båtmässa hade nog mer sett ut så här....
Båtar som tjänar som nyttoredskap i ur och skur, väntande på en ny säsong eller som funnit sin grav på stranden.

lördag 12 mars 2011

Kaffepannor eller kameler?

Egentligen är mars månad den första vårmånaden men det har inte riktigt känts så ännu. Men idag är det vår! Solen värmer och snön smälter undan! Jag har varit ute och njutit av våren på det bästa sätt jag kan tänka mig, nämligen på hästryggen.....
Tänk att det kan vara så skönt att förfoga över fyra ben istället för två!
Ingen kamera hade jag med så ni får njuta av Gotland istället.....



Den här rauken kallas för Kaffepannan. Rauken namngavs förmodligen långt innan gotlänningarna kände till araber och kameler. Jag tycker nog att rauken mer liknar en kamel med sin skötare som är infrusna i isen.
Fast det är klart, den kan ju ha ändrat utseende över tid också.....
Vägen ut hit var till slut bara ett par traktorspår som slutade i fotspår, så det var bara att gå. Men det var det värt.....det är inte varje dag man får se infrusna kameler.

fredag 11 mars 2011

Konst och prinsessor....

På jobbet har de drabbats av en mindre prinsesshysteri. Själv har jag den sista tiden legat i sängen och tagit det lugnt. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer på visit. Vår konstgrupp har ombetts att utsmycka lokalerna där presskonferensen och lunchen ska intas. Så idag har vi hängt upp tavlor.....
Det tar alltid längre tid än man tänkt sig för det är så mycket som ska klaffa. Först blev jag ombedd att stå till tjänst för att svara på frågor men idag visade det sig att det inte skulle finnas något utrymme för det. Gissa vem som är lika glad för det?

Lek med linjer.......Helgumannens fiskeläge, Fårö

torsdag 10 mars 2011

Underbara lågsäsong......

Varför inte besöka en plats du tycker om när det är lågsäsong? Billigare boende, inte så mycket folk och nya vyer........
Gotland i mars, underbart helt enkelt!
Istället för att återgå till jobbet tog jag en semesterdag och en kompdag och rymde med mannen bredvid till Gotland. Två nätter, två dagar och sextio mil........i en bil.
Helgumannen
Tomtbod
Hallshuk
Kovik

Djupvik
Alla dessa underbara gotländska fiskelägen. Det var så vackert att få se dem i vårvinterskrud. Färgerna, dofterna och dagrarna........helt annorlunda än på sommaren.

onsdag 9 mars 2011

På rymmen......

Jag har varit på rymmen ett par dagar. Jag kunde bara inte låta bli! Det var fantastiskt vackert och inspirerande....



 Var har jag varit?

söndag 6 mars 2011

I fäders spår.....

Nej, det blev inget Vasalopp för mig idag, inte ens på TV. Jag vandrade den gamla landsvägen som förband Hallunda tegelbruk med Hallunda gård. Ett stycke av den finns bevarad och den var flitigt trafikerad på 1600-talet. Idag trafikeras den endast av de fastighetsägare som bor i området och den är ett omtyckt promendastråk.

Lite färg gjorde jag av med också.....

lördag 5 mars 2011

Oooooops!

Nu börjar det bli fullt i arkivet. Fick just en varning om att det börjar bli för mycket bilder i mitt Picasa album.
När man laddar ner bilder från datorn går bilderna direkt till bloggen och albumet. Laddar du ner fel bilder går bilden till albumet i alla fall, i och med att du öppnat länken. Laddar du ner bilden igen får du flera ex. av samma bild i albumet. Där kommer den att ta upp utrymme i onödan.
Jag provade att sortera efter fil och ta bort de bilder som jag hade flera kopior av. Men då försvinner bilden från bloggen trots att filen finns kvar i albumet. Lite knepigt tycker jag.....
Jag rekommenderar därför att man ser över sitt album och städar upp där emellanåt.

Bild uppladdad från Picasa albumet. På så sätt undviker jag att få en extra onödig kopia i mitt album.

fredag 4 mars 2011

Måla över?

Dammråttorna har börjat inta vårt hus.......jag noterar det men låtsas inte se dem. Som hämnd växer de sig allt större. Snart börjar de leka virvellekar på golvet. Dammråttor är riktiga exhibitionister. De vill verkligen synas. Det är tur att de inte ger ljud ifrån sig. Då hade man väl fått gå omkring med öronproppar.
Måla över skiten? Japp, det skulle vara bra om det gick, så jag hämtade en gammal duk och började måla över....... och nu är det något annat! Tänk vad bra det vore om man kunde måla över ett och annat......det finns en hel del i den här världen jag skulle kunna tänka mig att måla över.


Titta bara, badbart och klart!

torsdag 3 mars 2011

En kulturhistorisk promenad - Mordgåtans upplösning

Lite sol fick det bli idag också, genom en kortare promenad. Jag bor verkligen i ett kulturhistoriskt intressant område. Historia var ett av mina favoritämnen i skolan och fascinerar mig fortfarande. Det som har hänt har hänt och många gånger förklarar historien bakom varför det ser ut som det gör idag. Idag propagerar man mest för "nuet". Lev nu! Morgondagen vet vi inget om! Men "just nu" är morgondagens historia......de val du gör idag kommer att påverka din framtid och din egen historia. Och din historia kommer att påverka dina val...

 Nu blir det lite kulturhistoria i ord och bild. Förra våren i mars skrev jag om ett mord som planerats här i trakten. Jag tänkte att det nu ett år senare var dags att avslöja platsen. Om ni vill gissa på mordgåtan så klickar ni på länken här. Svaret finner ni i kommentarerna.

http://nordtellus.blogspot.com/2010/03/en-historisk-varvintertur.html#comments

Om ni inte är intresserade av gamla mord så är ni välkomna att följa med på dagens promenad.


Jag tar vägen genom bokskogen...

Rådjurens stråk får vägleda mig genom skogen. Så här års är det lätt att hitta de vilda djurens stigar. Jag ser spår av rådjur, räv och hare på stigen. Men mest är det rådjursklövar som trampat här....

Efter en stund kommer jag fram till gården. Det är tyst......det är flera år sedan den sista ägaren flyttade ut.

Gården nämns redan på 1400-talet. Men den nuvarande utformningen gjordes på 1700-talet då gården var i ätten Ehrensvärds ägo.

Takpannorna är trots att de ser gamla ut av yngre modell.

Tänk att det innanför detta fönster planerades ett kungamord! Det känns spännande att nästan kika in. Mer spännande hade det naturligtvis varit den där julen 1791! Carl Fredrik Ehrensvärd vars far ägde gården blev dömd för mordet på Gustav III. Och enligt traditionen planerades mordet här. Förmodligen i salen innanför dessa fönster.....

Vagnslidrets grånande dörrar. Gårdens ekonomibyggnader kom till på 1800-talet.


Där ligger gården på en kulle inbäddad mellan ädellövträd. Så var jag befinner jag mig då? Gården är Hallunda gård, söder om Stockholm. Vad kommer att hända med Hallunda gård? Kommunen vill gärna exploatera området. Förslagen "duggar" tätt. Här planeras allt från flerfamiljshus, villor, äldreboenden till vårdcentraler, parker, vägar m.m.
Själv skulle jag kunna tänka mig en restaurang och mindre hotellverksamhet. Kanske med inslag av ett teaterevent där gästerna själva får medverka i ett historiskt drama.
Men som mannen bredvid brukar säga.........det är bara du som är intresserad av kulturhistoria, du och ett fåtal andra. De andra är mer intresserade av pengar.......
Ja, så är det nog (suck).
Dessutom har Bellman troligtvis besökt gården......tänk er spelmansstämmor med Bellmanmusik, luta och fiol....nä, nu får jag sluta.

onsdag 2 mars 2011

Safari......resa på swahili

Mälaren... 

Vår badplats.......tro det eller ej, men om några månader ska det gå att bada här igen.

vårt promenadstråk...

skidspår på isen...

Skuggor och dagrar...

fjolårsvass...

snöformationer...

En resa kan vara lång eller kort. Den kan ske med transportmedel eller till fots. Dagens safari var av det kortare slaget, till fots. Jag har varit inomhus i flera dagar men idag bjöds det på sol och dagsmeja. Så jag måste bara ut och andas lite. Härliga mars, det är så skönt när solen värmer igen. Kameran fick följa med och dokumentera dagens lilla safari.

tisdag 1 mars 2011

Färdigstädat i bildarkivet!

Oj, oj, oj.......det tog ett antal timmar det. Men nu har jag gjort mig av med alla dubbelkopior och därmed skapat mig lite mer utrymme. En grovsortering bland mappar och filer har jag också gjort så att jag ska kunna hitta lite bättre. Återstår en finsortering, men det blir nästa gång jag blir sjuk. Man ser ju ut som Ka i synen snart, ni vet ormen i djungelboken när han ska till att hypnotisera Mowgli......

Och ute är det grått.....