Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



måndag 18 juli 2011

Samma gåva kan ha olika värde......

Värderingar......
Vi har alla olika värderingar och ofta beror det på att vi inte känner till bakomliggande omständigheter. Den här helgen har jag ägnat mig åt klokheter och reflektioner. Det är nyttigt att tänka efter ibland....
För ett par år sedan hörde jag en illustration om ett plasthalsband som hade ett värde av tjugo kronor.

Tänk dig att du hittar ett paket på köksbordet en dag då du kommer hem. Det är vackert inslaget och på paketet är fäst ett kort med texten " Till min älskade hustru på vår 25-åriga bröllopsdag".
Paketet kommer från din heltidsarbetande man. Du öppnar med spänning paketet och när du tagit bort alla papper finner du att din hand omsluter ett plasthalsband.
Hur känner du dig nu? Uppskattad?
Knappast troligt, förmodligen känner du dig förödmjukad och nedvärderad!
Men om samma plasthalsband hade legat i ett paket med ett kort textat med spretiga bokstäver " Till min älskade mamma"?
Du upptäcker att givaren är din  6-åriga dotter som tagit hela sin första veckopeng för att köpa det till dig, hade du då inte blivit alldeles varm inombords?

Gåvans faktiska värde är detsamma men givarnas förutsättningar är helt olika. Det gör att vi värdesätter gåvor på olika sätt därför att vi känner till omständigheterna.
Men vi kan missbedöma omständigheter och imponeras av de som ger av sitt överflöd, även om det egentligen inte kostar dem någonting alls. Medan däremot fattiga personers insatser nedvärderas även om de ger allt de har.

Ett överflöd av glittrande halsband i en juvelerarbutik i Florence.

torsdag 14 juli 2011

Koppla av.....

Ska det vara på detta viset? Jag har varit sååå trött och gått omkring med en overklig "glasbubblekänsla"i flera dagar.
I två dagar har jag bara sovit. Första dagen var jag nästan inte uppe alls, dag två provade jag alla sängar vi har på landet och vi har en del. Jag tror att jag somnade i alla. När jag var nästan vaken läste jag om den världsberömda katten Dewey.....en katt som jag fullständigt missat, trots att den levde 1988-2006, och därför nu är tvungen att läsa om.
Jag brukar vara trött första semesterveckan men det här tar nog priset. Säg inte att det är åldern.......


På väg hem från landet åkte vi förbi det här vackra fältet med klöver. Som det doftade.......

torsdag 7 juli 2011

Utsläppt!

Förra året var jag sist ut men i år var det jag som tog de första kliven ut i den svenska sommaren....
Nu är sommaren äntligen min.......och jag lovar att jag ska njuta!

onsdag 6 juli 2011

Jag är så glad att jag är svensk......

I morse när vi samlades på jobbet berättade min japanske kollega att han blivit så störd av två kvinnor på tunnelbanan som samtalat om saker de inte borde, att han minsann tänkte göra något åt det.
- Jag ska förödmjuka dem, sade han bestämt. Så här ska jag göra.....
Han tog två stora bitar hushållspapper, fransade dem i ena änden och stoppade dem i öronen. Jag och mina kollegor tittade storögt på honom. Där sitter min japanske kollega innan morgonmötet och ser ut som en slokörad tax.
- Hur tänker du nu? undrar vi.
- Jo, nu visar jag tydligt att jag inte gillar deras prat och förödmjukar dem.
- Du har inte tänkt på att det kanske är du som blir till åtlöje?
- Nej, vi japaner gillar inte att bli störda när vi åker tunnelbana.
Under tiden anländer fler kollegor.
- Men vad i all världen håller du på med T! utropar de när de ser taxöronen.
-Han förödmjukar två pratsamma kvinnor på tunnelbanan.....
-VA?????

Det är inte alltid så lätt att förstå sig på främmande kulturer. Jag är så glad att jag är svensk eller?

tisdag 5 juli 2011

Telefonkulturen om den finns?

Det blev sent igår fast det var vardag. Jag hade planerat ett tidigt sänggående men hann inte. Telefonen ringde och där fastnade jag i ett långt men intressant samtal. Det var den stationära telefonen som ringde.
Mobiltelefoner och jag kommer inte riktigt överens, de är bra att ha men jag gillar inte att vara anträffbar hela tiden och överallt.
Förr kunde man bara nå människor om de var hemma eller på sitt kontor. Och innan dess var man tvungen att uppsöka personerna för att få tag i dem.
Mobiltelefoner har räddat många liv.......det är bra. Människor som är i nöd har lätt kunnat få tag på hjälp. Men jag undrar hur många liv mobiltelefonerna har förstört?
Min arbetskamrat skulle gå ut och fika med en väninna hon inte träffat på länge. Hon såg fram emot konversation och umgänge men väninnan tillbringade den mesta tiden med att tala i mobiltelefon och skicka sms. Har vi glömt bort hur man umgås nuförtiden?
De värsta är nog i alla fall de som gör slut på ett förhållande genom att skicka ett sms.......

Här kan det vara bra att ha en mobiltelefon med sig.....

söndag 3 juli 2011

Mer tid.....

Mannen har farit.....
Helt plötsligt fick jag mer tid. Fråga mig inte hur det gick till, men helt plötsligt verkar dygnet ha flera timmar.
En massa ogjorda saker blev helt plötsligt gjorda.
Är det möjligen så att man hinner mer när man är ensam?
I så fall ligger en effektiv vecka framför mig.
I västvärlden är effektivitet en dygd. I andra delar av världen är det annorlunda. I vissa delar verkar det på något sätt finnas mera tid. Tid att samtala, tid att umgås, tid att reflektera......

Tänk att jag har legat här. På den där divanen. Uppassad av fyra indier. Man behövde bara "hosta" så serverades det kokosmjölk, frukt eller biskvier. Sakta gled man fram på backwaters till båtmotorns rytmiska puttrande. Solen sken, människor vinkade, änder plaskade. I vassen gömde sig hägrar och kungsfiskare. Det var varmt, nästan lite klibbigt. Det doftade hav....
Vi åt, vi sov, vi solade...
Vi slappnade av.....vi njöt av alla dofter, färger och smaker som backwaters bjöd. Vi blev berikade....vi hämtade energi.
Vi tog med oss en del utav det hem, minnen som vi alltid bär med oss.

lördag 2 juli 2011

Sverige före midsommar....

Det är helt klart den vackraste årstiden.Vi hade en semestervecka i Sverige före midsommar och här kommer bildbeviset. Smyckat med de underbaraste blommor och det berömda nordiska ljuset kan man inte annat än njuta av allt det vackra naturen bjuder......

Sweden before midsummer on PhotoPeach


fredag 1 juli 2011

En promenad på Rigas bakgator.....

Utanför stadskärnan finns stora bostadsområden med "sovjethus". Stora hyreskaserner i betong och tegel. De påminner om sjuttiotalets miljonprogram i Sverige men områdena är betydligt större och mer slitna.

De charmiga gamla trähusen i Riga har sett bättre dagar....färgen flagnar och plankorna sitter löst.
Fukt och kyla. På många håll eldas det med ved, köken har i bästa fall gasspis och rinnande kallvatten. Det är som att flyttas många årtionden tillbaka i tiden.

På en bakgård hänger tvätt och torkar i solskenet.

En bakgata i Riga....

Lummiga parker och generösa grönområden förvandlar Riga till en oas om våren.
Gammalt och nytt. Slitet och renoverat. Grönska och betong. En kontrasternas stad där öst så sakta blandas upp med väst.