Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



fredag 30 september 2011

Sommaren som återkom....

Fantastiska september......
Detta år fick vi en extra sommarmånad. September när den är som bäst, behaglig temperatur och sol. September är en av mina favoritmånader, en bonus när sommaren är slut. Hoppas att oktober blir lika bra.

torsdag 29 september 2011

Idag har det varit en bra dag....


Och det har varit full fart ända tills nu......
Jag har inte hunnit skriva något alls. Det får bli en annan dag. Jag upptäckte den här katten på Santorini, en riktig livsnjutare. Vad bryr den sig om lyxkryssaren där nere? Katter är riktiga livsnjutare som verkligen kan ta vara på här och nu. Jag tror att katten njöt av skuggan och kanske av utsikten, vad vet jag?

onsdag 28 september 2011

Vem är chefen?

- Vem av er är chef? undrade en man när han betraktade mig och mina kollegor under Arvsfondsdagarna i Hudiksvall.
- Chefen brukar vara den som är snyggast i håret, fortsatte han sedan.

Min chef gav sig tillkänna innan han synade våra frisyrer närmare. Men visst ligger det något i det? Det kostar att vara snygg i håret. Ikväll var det i alla fall jag som var snyggast i håret. Min frissa har gjort ett superjobb med min kalufs. Alla solblekta risiga toppar är borta och jag har fått en rödare ton i håret som fönades efter alla konstens regler.
Snyggast i håret men inte chef.......ibland kan även en arbetare vara snyggast, men kanske inte lika ofta?

Ninja helt oklippt......2008 såg jag ut så här!

tisdag 27 september 2011

Om Orkidéer...

Orkidéer.....
Tacksamma och tåliga.
Kräver inte mycket vatten. Kräver inte mycket jord. Kräver inte mycket ljus.
De blommar när klimatet är ogynnsamt.
De blommar den mörkaste tiden.
De blommar när du minst anar det.
Det finns människor som är som orkidéer....


måndag 26 september 2011

Jag, en gottegris?

-Du är en riktig gottegris! sade en av mina kollegor.
-Jag????? svarade jag helt oförstående.
-Ja, du!
-Men jag äter nästan aldrig godis, bullar och sånt, försvarade jag mig.
-Nä inte godis, men du är en riktig gourmet. Du gillar goda viner, ostar och mat!

Jo, det är ju sant förstås. När vi var på Santorini blev jag riktigt imponerad över vinernas klass. De producerar riktigt bra vin på den lilla ön.
Första gången vi köpte en flaska bordsvin blev jag besviken. Vinet var halvsött och smakade röd retsina......ingen höjdare precis. Men ölen var god, så whatever, vi dricker öl istället. Det är inte mycket som går upp mot en iskall öl när det är 29 grader i skuggan.


Jag insisterade emellertid på att vi skulle prova det vita vinet också och gå upp ett par prisklasser. Det kunde ju vara så att de vita vinerna är bättre här och jag blev inte besviken. Det vita vinet var fylligt, smakrikt, balanserat och påminde en aning om en smörig australiensisk chardonnay.
Vi vandrade runt i byarna en del av dagen och låg på stranden den andra halvan. Byarna på kraterkanten har en betagande utsikt över Egeiska havet. Man vill stanna till överallt och bara njuta. Idylliska sittplatser med utsikter finns det gott om. Vilken restaurang ska man välja?

Naturligtvis väljer man en restaurang där man får sitta med kraterkanten alldeles nedanför. Mannen bredvid beställde in en öl. Men jag tog ett glas vitt vin.

Kallt torrt vin med utsikt.......
Kyparen berättade om en vingård vi måste besöka. Han sade att de producerade de bästa vinerna på Santorini. Just det vin jag drack gick emellertid inte att få tag på eftersom de köpte upp stora kvantiteter på fat. Men liknande viner kunde vi köpa där.
Så vi åkte dit.....och några flaskor flög med oss hem. När jag kom hem googlade jag på vingården och ett av vinerna som produceras på Santorini går att få tag på i Sverige. Inget av de jag provade där dock....
Så här ser den ut och den finns på systembolaget för 99 kronor. Jag kommer att prova den vid tillfälle.

söndag 25 september 2011

Härliga Helg!

Jag är lika förvånad varje vecka över att fredagen är min och jag är LEEEEDIG! Jag vet att jag är lyckligt lottad och jag är oerhört tacksam över att jag har tre "egna" dagar i veckan.
Att ha egen tid är en gåva.
Den här helgen var särskilt lyckad......
Vädret var fantastiskt. Jag kunde ta min kaffekopp ut i solen och njuta av värmen. Mannen bredvid och jag lunchade i trädgården. Jag har umgåtts och skrattat med mina vänner. Jag har kunnat dela tankar och texter med andra. Jag har hunnit vaxa bilen, bara en sådan sak? Nu är den redo för vintern.
Jag har tagit en ridtur i sensommarvärmen. Jag har galopperat över ängarna....
Att morgondagen innebär en ny arbetsvecka, vad gör väl det?

lördag 24 september 2011

Ikväll är det fest.....

Ikväll är det fest hemma hos mig. Hela dagen har gått åt till förberedelser. Men nu är allt klart och gästerna kan anlända. Det har varit en underbart vacker höstdag, så vi börjar ute i trädgården med ett glas mousserande till solens sista strålar....

fredag 23 september 2011

Återbesök i Venedig?

Jag gjorde återbesök hos Tudor idag. Jag behövde lämna nya prover för att se om borrelian gett med sig. Men jag måste erkänna att så här pigg har jag inte varit på mycket, mycket länge......
Det var nog inte bara borrelian som fick ge med sig. Kanske har man gått och dragits med både det ena och andra utan att veta om det?
Men det är inte mycket som överlever två penicillinkurer på raken. Så nu är det fart på "tanten" igen!
Man får bara hoppas att man inte drar på sig något efteråt........det gäller att njuta av piggheten så länge den består!
När man besöker Tudor så får man en dos Venedig också! Det kanske hjälper det med?
Ifall det skulle hjälpa så bjuder jag också på en dos......





torsdag 22 september 2011

Galen tomat och inflyttad verksamhet......

Min "lilla tomatplanta" har intagit uterummet.

Jag köpte en tomatplanta av min kollega i våras. En liten ynka sak som skulle passa bra inomhus. Efter ett tag när jag klagade på att den vuxit sig jättestor och att blommorna ramlade av fick jag reda på att det var min sak att pollinera den. Dessutom var det en bifftomat av en sen sort som inte gav så stor skörd om den inte odlades i växthus.
Kanske inte så smart sort att odla här med tanke på vårt klimat?
I alla fall, nu agerar jag insekt och minsann har jag inte fått en grön tomat på en av blomställningarna. Tomatplantan blommar för fullt nu....men när nätterna blir kallare så återstår det att se om jag hinner skörda några tomater?
Men vad gör man inte för att sponsra verksamheten? Jag har i alla fall odlat min största tomatplanta någonsin och att plantera den i en självvattnande kruka var en hit. Därför har den överlevt sommaren.

Idag har jag sponsrat verksamheten ytterligare genom att flytta mitt jobb till min altan. De håller på att byta mattor på jobbet. Från början var det meningen att vi skulle få nya mattor i matsalen och hallen. Men när de började riva upp mattorna visade det sig att det var fukt under, men inget mögel som tur var. Fukten kommer från grunden och har ingenstans att ta vägen. Så nu måste de bygga luftspalter att lägga de nya mattorna på, samt att de flesta arbetsrum och toaletter också måste byta golv. Ett tvåveckorsjobb blev till ett jätteprojekt.
Så nu blir det utflykter för hela slanten den närmaste tiden.....
Den första utflykten blev till min altan som fick agera konstateljé för en dag.

onsdag 21 september 2011

Höstfint....

De här "sälstenarna" plockade jag på en gotländsk strand för flera år sedan. De låg bortglömda i en påse i garaget.
Nu kom de till användning!

Nu när det ruskar om i husknuten är det skönt att göra lite höstfint. Den vecka jag började min antibiotikakur var jag hemma några dagar. Jag hade precis lagom mycket ork för att leta fram blomkrukor och göra ordning i fönsterna. En del blommor hade sett sina bättre dagar och blev utbytta mot nya fräscha.

Mitt "nya" köksfönster

Till sovrumsfönstret köpte jag en vit orkidée

Mannen bredvids ukulele fick en ny plats på väggen och "garderobsblommorna" fick "nya" ytterkrukor.

Jag köpte några nya kuddar till sovrummet som matchade bättre.

Ett par bleckkrukor passade bra i lillrummet.
Klart! I alla fall för tillfället......

tisdag 20 september 2011

En riktig turistdag på Öland

Jag var iväg en sväng till Kalmar. Vi hade planeringsdagar där och det var riktigt trevligt. På mitt jobb har jag kollegor från många hörn av världen och min chef har som målsättning att visa oss olika delar av Sverige varje år. Detta år besökte vi Kalmar och Öland. Jag har besökt Öland flera gånger men den här gången hade vi en guide med oss och fick besöka helt andra platser än jag brukar göra. Häng med.....

Vi började med att ta oss över Ölandsbron.....det duggregnade i Kalmar men klarnade sedan upp och blev riktigt fint väder.

Första stoppet gjorde vi i Paradisverkstan. Jag var här en gång på åttiotalet och mycket har hänt sedan dess.
Det är framför allt mycket större. Här tillverkas mycket vackert för ögat i keramik.
Låt er inspireras...







Nästa stopp blev en affär där man kunde handla Öländska specialiteter. Just nu var det pumpasäsong....

På Ottenby fågelstation berättade man om ringmärkning och den forskning som bedrivs här.

För att få lite motion så klättrade jag upp i Långe Jan och beundrade utsikten.

Sista stoppet gjorde vi på en kombinerad lanthandel/café, där handlade jag Havtornssaft till mannen bredvid. Något måste man ju ha med sig hem.....
En riktigt turistig Ölandstur blev det. När jag och mannen bredvid är här har vi helt andra mål med vår resa.
Men det var kul att vara en riktig turist också!

måndag 19 september 2011

En bensträckare i medeltiden.....





Vi gjorde ett stopp i Söderköping på väg mot Kalmar och hamnade i medeltiden.

söndag 18 september 2011

Om styrkor och svagheter......

För ett antal år sedan på en handledning frågade vår handledare oss om våra svaga sidor. Vi fick var och en tänka till en liten stund och sedan skulle vi berätta för våra kollegor vad vi var svaga på. Jag var först ut och minns att mannen bredvid hade nämnt något som jag borde förbättra, så jag tog upp det inför gruppen.
Kollegan bredvid kunde inte komma på att hon hade någon svaghet eller brist. När vi vandrat laget runt visade det sig att jag var den enda som hade brister i min personlighet.
Lyckliga jag! Tänk, att få arbeta i en så fantastisk personalgrupp! Och eftersom alla var så fantastiska så kunde de säkert ha överseende med mig och mina brister........

Nu har jag insett att mina styrkor även är mina svagheter........
och att den som tror att den kan allt aldrig kan lära sig något nytt.


Vad vet vi egentligen?

lördag 17 september 2011

Rosenknoppsthé.....

Rosblad går att äta

Igår fick jag prova något nytt. Det är det som är det fina med olika kulturer. I Kina dricker man inte kaffe på maten. Om man dricker något så är det thé. Jag fick en stor kinesisk thékopp dekorerad med lotusblommor.
Sedan fyllde min värdinna den med torkade rosenknoppar och hällde på hett vatten.
Vattnet blev så småningom grönt och det smakade grönt också med en touche av ros. Det var vackert........fantastiskt tjusigt med små rosa rosenknoppar som flöt omkring i koppen. Kanske ett dekorationstips nästa gång du serverar thé? Varför inte lägga i några rosenknoppar?

fredag 16 september 2011

Målat.....

En målerisk dörr, visst är det vackert när färgen börjat flaga och det grå träet lyser igenom?

Tapeter som är sönderrivna på sina ställen är inte riktigt lika snygga. En bekant till mig har just köpt en insatslägenhet. Tidigare ägaren har fuskat lite här och var......så nu ville hon att jag skulle fortsätta att fuska.
Att måla i tapeter där det är bortskavt och fattas färg är inte helt lätt. Men jag gjorde ett försök i alla fall. Jag laddade med mina akrylfärger och åkte dit. Plastfärger är bra men de mörknar ett par nyanser när de torkar, vilket är lurigt. Man måste alltså blanda färgen något ljusare och måla på. Det är tillräckligt svårt att blanda exakt......vilket naturligtvis inte går, men nästan.
Jag löste problemet med att svampa och på så sätt tunna ut färgen över den tapet som angränsade de övermålade ställena.
Mítt fusk syns om man vet var man ska titta.......men inte annars. Som tack för besväret är jag bjuden på middag, så nu ska jag bara byta om. Ikväll blir det kinesiskt, min väninna kommer nämligen från Kina.

torsdag 15 september 2011

Fortsätter nyfikentemat.....

Det här är nog sveriges nyfiknaste djur.....

Kan man få smaka på den där svarta grejen?

Vad gör de?

Idag hittade jag ett antal kläder på galgar som jag blev nyfiken på. Så jag plockade på mig ett gäng och släntrade in i en provhytt. Jag var nyfiken på hur jag skulle se ut......
Som tur var passade inte alla, men tillräckligt många för att göra plånboken tunnare och garderoben trängre.
Det kan bli dyrt när man är nyfiken....men det kan bli snyggt också och det är det sista som drar.....


onsdag 14 september 2011

Människor jag blir nyfiken på......

Att resa tyder på nyfikenhet, vad döljer sig bakom nästa krön?

Jag och min kollega satt och fördrev tiden i bussen från Kalmar. Vi bestämde att ämnet skulle vara "Människor som vi blir nyfikna på"
Det blev både intressant och roligt. För vad är det som gör att man blir nyfiken på en människa egentligen?
Visst spelar utseendet roll men mer beträffande hel och ren kriteriet. Vi tänker oss en helt alldaglig person....
Vad blir du nyfiken på?
Vi hann givetvis inte uttömma ämnet och vi skulle komma överens.
Jag och min kollega blir nyfikna på
  • den som beställer in en årgångsrom i baren
  • den som dansar flamenco
  • den som lyssnar på jazz
  • den som gärna är ute och reser
Vi hann inte med fler kriterier eftersom vi blev störda av de som undrade vad vi hade så roligt åt.

Vår motivation är.....
Den som beställer in en årgångsrom dricker inte bara för att bli full, det är en person som har koll och njuter av livet. Den som dansar flamenco har både passion och kan visa känslor. Om man lyssnar på jazz är man lite klurig, det är inte helt lättlyssnat och kräver musikalitet. Den som är ute och reser är nyfiken, har upplevt andra kulturer och är förhoppningsvis mer öppen och tolerant.
Vi konstaterade att våra män endast behöver börja dansa flamenco för att bli helt kompletta.

tisdag 13 september 2011

Avkopplad eller urkopplad....

Internet låg nere hela dagen och hindrade mig från att läsa väderprognoser och göra inlägg. Tiden ägnade jag åt att putsa fönster. Jag började med att tvätta vardagsrumsfönstret.
Jag putsade och putsade men ju mer jag putsade desto mjölkigare blev det. Jag bytte trasor, jag tog fram skrapan......men inget hjälpte!
Till slut blir man nästan sur. Smutsiga fönster som blir ännu smutsigare när man tvättar dem.
Efter ett tag såg man världen utanför som i en dimma.
Det måste vara något fel på medlet tänkte jag. Men sprayflaskan såg ut som den brukar, samma form, samma färg, samma märke. Vad i hela friden kunde vara fel?
Tills slut lättade jag på korken och luktade på innehållet. Det luktade fränt......
Jag läste på etiketten.....
Det stod inte glasputs utan toalettrent på etiketten. Jag hade inte ägnat eftermiddagen åt att putsa fönster som jag trodde utan jag hade ägnat mig åt att desinficera dem.
Resultatet blev inte helt lyckat....
Vad irriterande det är när två likadana flaskor har synbart identiskt innehåll.
Det påminner mig om Konsums blåvita satsning......där alla tuber såg exakt likadana ut bortsett från texten.
Hur förvånad blev man inte när man fick munnen full med kaviar när man skulle borsta tänderna?

När jag äntligen kunde se ut tog jag en buss till Kalmar......vad jag gjorde där får ni läsa om så småningom.

Det finns fönster och det finns fönster.......men oavsett om de är så här vackra eller inte så behöver de putsas.

fredag 9 september 2011

Jag har mött en italienare!

Idag har jag träffat Tudor. Han är akutläkare på min vårdcentral. En äkta italienare........
Han bekräftade att min infektion var borrelia. Jag har haft ett enda fästingbett i  år och det visade sig vara en infekterad rackare. Normalt sett brukar jag få bort dem i tid men den här hade parkerat intill ett myggbett. Eftersom myggorna var ovanligt giftiga i år kliade jag sönder bettet under natten. Det bilades en skorpa och under den kunde fästingen "gotta sig" alldeles för länge innan jag upptäckte den. Men jag fick ingen hudförändring och inga symtom förrän nu, nästan två månader senare!
Jag blev alldeles matt, yr och fick värk i alla leder. Värst var nacken som var stel som pansar.
Idag gjorde jag återbesök hos Tudor som konstaterade att borreliainfektionen håller på att läka ut. Men det blir en tiodagars penicillinkur till. Jag envisades, eftersom jag inte känner mig riktig bra ännu.
Det är lika bra att ta till storsläggan.......för borreliainfektioner är inte att leka med.
När jag fått mina recept talade vi om Italien....
-Vart reste du i Italien, undrade Tudor.
-Vi var i Toscana, berättade jag.
-Alla åker till Toscana, suckade Tudor, besökte ni inte min stad?
-Vilken är det då? undrade jag.
Tudor riktade min uppmärksamhet på en plansch på väggen. Vad föreställde den om inte Venedig.........och så pratade vi om Venedig och glömde bort svenska fästingar för ett tag.

Jag berättade för Tudor att vi bodde på ön Lido di Venezia i en riktigt härlig italiensk villa.

Från Lido tog det knappt tio minuter med "Vaporetton", Venedigs taxibåtar, till Markusplatsen och Venedigs alla sevärdheter.

Markusplatsen i Venedig

- Tyckte ni det var dyrt i Venedig, undrade Tudor.
-Vi hade förväntat oss att det skulle vara det, svarade jag. Men vi vandrade in bland gränderna och kom lite bakom turistråken och där var det ungefär samma priser som i övriga Italien.
- Aha, ni gjorde precis som vi italienare gör, sade Tudor. Vi besöker Venedig på eftermiddagen då strömmen av turister tunnas ut, sedan går vi in bland gränderna och där finns det piazzor med underbara trattorior och där ska du sjunga, hela natten!



I en annan del av Venedig

Vill du drömma dig bort en stund så får du gärna följa med på en gondoltur i Venedig
Venice in a gondola on PhotoPeach