Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



söndag 30 september 2012

Äppelgardiner måste väl vara innovativt?

Jag tvättade vardagrumsfönstret igår och gardinerna åkte i tvättmaskinen. Egentligen skulle jag vilja ha ett par nya att växla med, men jag har inte hittat några passande.
- Hjälp mig att sätta upp mina nya äppelgardiner! uppmanade jag mannen bredvid.
-Äppelgardiner?????
Vi har ett gott Aroma äppelträd på tomten, men vad ska man göra av alla äpplen? På en blogg läste jag hur man torkar äpplen. Äpplena ska lufttorkas på snöre, gärna över element. Så praktiskt, tänkte jag och hängde upp dem på den tomma gardinstången i vardagsrummet.
Så nu har vi äppelgardiner, prydligt upphängda i tre bågar.

.....och inte hittade jag någon äppelbild, men här är i alla fall årets blomning

lördag 29 september 2012

Lubeck- en stad man gärna återvänder till

Gillar du medeltid, vackra hus och shopping? Då är en tripp till Lubeck att rekommendera. ...
Den ligger inte så långt bort heller, det går att bila från Stockholm på en dag. Men det finns naturligtvis andra sätt att ta sig dit på också. Nu är eurokursen till vår fördel så det är ganska billigt i Tyskland. Mat och boende har länge varit billigare, men nu går det även att shoppa till vettiga priser. Vill du läsa mer, klicka här Lubeck

fredag 28 september 2012

När man inte ska shoppa hittar man massor.....

Man skulle kunna tro att jag befinner mig i Japan, men den här trappan ligger på Rugen närmare bestämt i badorten Sellin.

När man letar efter något som man behöver hittar man det sällan. Men när man har bestämt sig för att nu ska jag minsann inte handla något, då hittar man massor........
Så var det denna gång jag besökte Tyskland. Karstadt  som är ett "måste" varuhus när man besöker detta land, hade rea. De sålde skinnväskor för under halva priset och dessutom tjugo procent rabatt på det. Så jag kom hem med en snärtig röd.....
Min gamla röda håller på att ge sig, så jag har så att säga hållit ögonen öppna. På sminkavdelningen hittade jag en badrumsspegel. Min gamla föll i golvet för flera år sedan och har inte blivit ersatt. Spegeln har 7 ggr förstoring så man blir nästan rädd när man tittar i den. Men när man väl vant sig vid alla rynkor och strån är den riktigt bra. Skjortor till mannen bredvid hittade jag också, och en topp och en tröja till mig.
Det är kul att köpa kläder utomlands, skönt att slippa Kappahl, HM, Axelssons, Lindex och alla de andra kedjorna med "likadan" kläder. För det ser ju likadant ut vart man en kommer i Sverige numera. Samma köpcenter, samma butiker, samma utbud.......

torsdag 27 september 2012

Jag är inget kakmonster.....

Men den här.....
Detta bakverk hittade jag på Karstadt i Lubeck. Jag är inte så förtjust i kakor och pajer men den här föll mig i smaken. Tyskland är känt för sina bakverk. Det finns i princip allt, och tårtbitarna ar STORA! Dessutom kostar det inte så mycket att ta sig en kopp kaffe med ett jättebakverk till.
Det här är en äppelkaka med supertunn botten och massor av nötter på.......riktigt nyttigt med andra ord!

onsdag 26 september 2012

Goda grannar....

Goda grannar och grannsämja börjar tyvärr bli allt ovanligare. Men den finns.....även om den är sällsynt. I en förort till Hamburg lever ett äldre par som har satsat mycket av sin tid och sina tillgångar på att hjälpa och uppmuntra andra. De har som många andra pensionärer idag starkt begränsad ekonomi och drygar ut pensionen med att bära ut tidningar på morgonen.
Paret har bott i samma hus sedan de gifte sig och sprider värme och stabilitet i området. Bland annat har de nycklar till alla sina grannars lägenheter för att se till blommor och post när de är borta.

För en tid sedan firade paret guldbröllop och då fick de en överraskning de inte hade väntat sig......
Alla grannarna i huset hade gjort en tårta i tre våningar av toalettpappersrullar och alla rullarna var fyllda med pengar.
Dessutom kom deras vänner med en stor kaffemaskin som även den var fylld med pengar. En av grannarna som är bilmekaniker håller liv i deras tjugoåriga Audi så att de ska komma till jobbet. Detta gör han på egen bekostnad....
Visst är det underbart? 

tisdag 25 september 2012

måndag 24 september 2012

Vad gör man i Bad Oldesloe?

Ja, vad gör man där? Man äter och sover, svarade vi när vi fick frågan. Våra tyska bekanta kunde för sitt liv inte begripa hur man kan åka dit på semester.....
Där finns ju ingenting att göra och ingenting att se. Så är det ju förstås, Bad Oldesloe är en typisk nordtysk "håla". Med den förtjänsten att den ligger mitt emellan Lubeck och Hamburg.  Alltså ett utmärkt val om man inte vill bo i en storstad men ändå ha nära till dem. Så därför blev det Bad Oldesloe, med utflykt till både Ratzeburg och Lubeck.
Här ovan ser ni en gränd i hansastaden Lubeck.

onsdag 19 september 2012

Tolv timmars arbetsdag!


Igår provade jag på att arbeta tolv timmars arbetsdag. Vi hade visserligen trevligt på jobbet, men jag var helt slut när jag kom hem.
Tänk, att på 1880- talet så arbetade man tolv timmar eller mer. Vissa yrkesgrupper,som bageriarbetare arbetade i medeltal 15-18 timmar varje dag.
Hur orkade de? Eller, hur orkade de inte?
För arbetarklassen levde inte lika länge som man gör i dag.
Att kravet på en drägligare arbetstid var så centralt är knappast förvånande. Också relativt välbetalda yrken, som murarna, arbetade 14-16 timmar.
För många arbetare var frågan om arbetstiden lika viktig som lönefrågan. Vid den första stora strejken i Stockholm, träarbetarstrejken 1881, motiverade man sina krav på arbetstidsförkortning så här:
• 8-timmarsdagen skulle sätta en damm (gräns) för den fysiska och intellektuella urartning, som nu
hotar arbetarklassen som en följd av dess omänskligt långa, i förtid utslitande, hälsoförstörande arbetstid...
• 8-timmarsdagen skall ge arbetaren tid och krafter att ägna sig åt sin intellektuella och moraliska utveckling som fri människa och medborgare; den blir även ur denna synpunkt en den mäktigaste hävstång för arbetarklassens höjande ännu inom det nuvarande samhällets ram, på samma gång den fostrar arbetarklassen för dess höga uppgift att grundlägga en ny samhällsordning.
Gårdagens insats fick mig att tänka på att åtta timmars arbetsdag inte alltid har varit en rättighet. För många människor är den fortfarande inte det.....


måndag 17 september 2012

Utökad kortvecka....

Jag gillar kortveckor......
Därför har jag permanent avkortat mina med lediga fredagar. Ett beslut jag inte har ångrat. I fredags ösregnade det och jag vaknade alldeles mossig i huvudet. Jag gjorde ingen nytta alls utan sprang omkring i strumporna ända till klockan blev strax före fyra, då klädde jag på mig och gick ut.
Vi var nämligen bjudna på italiensk middag av vår "favvoitalienare". Det är alltid så underbart gott, äkta italiensk mat med tillbehör och italienska viner....
Efter den middagen blev det inget vettigt gjort heller. Därför är det så skönt att det finns två dagar till att vara "ledig" på.
Och nu till det bästa av allt......jag har kortvecka även denna vecka. Denna vecka är en så kallad utökad kortvecka.......
För på torsdag ska jag på hotellweekend strax utanför Lubeck!

Och eftersom kortvecka kan betyda även kortvecka så bjuder jag på lite kort från Tyskland.

 Tyskland har många borgar, slott och ruiner. Så gillar man det kan man få sitt lystmäte stillat. Här en borg med utsikt över floden Mosel.
 Traditionella husmålningar finns det också. Jag gillade den förskrämda katten i Rudesheim.
Det är ett sydligare klimat i Tyskland, vilket inte minst märks på alla blommande pelargoner som blommar långt in på hösten. 

söndag 16 september 2012

lördag 15 september 2012

Välja lördagssysslor?

Idag stod städning, fönsterputsning, pajbakning och plommonsylt på programmet. Men hösten var ovanligt vacker............ så jag bytte bort alltsammans mot en sörmlandstur med kronhjortsspaning.
För vad gör det om jag inte ser grannen genom rutan, om dammråttorna växer till sig och jag slipper äta paj?
Visst har man större behållning av en solig septemberdag och en brölande kronhjort som vaktar sitt harem?


fredag 14 september 2012

Köpa tid?

Igår hade TV programmet PLUS ett inlägg om att köpa tid. Mannen bredvid och jag tyckte det skulle bli spännande att se vad de skulle komma fram till, eftersom vi båda sedan länge varit tidsmedvetna.

Många människor snurrar in sig i arbete, prylar och karriärer för att till sist inse att det inte finns någon tid över för det som man egentligen vill göra.

I programmet visades en familj som hade för lite tid över till sitt familjeliv. Familjen bodde i villa och föräldrarna hade långa resor till sina arbeten.
Programledarna kom fram till att man kan göra tre saker:
1. Se över sitt ägande, dvs hus, bil, båt, fritidshus, husdjur m.m. Hur mycket tid/pengar kostar detta?
2. Se över sina resvanor, i detta fall arbetsresor. Hur mycket tid/pengar kostar det att resa till och från arbetet?
3. Hushållsnära tjänster. Har man råd att skaffa hjälp med underhållsysslor? Och är den lösgjorda tiden i så fall värt pengarna/tiden?

När jag läste på universitetet undersökte vi förhållandet arbete och fritid. Undersökningar visar att låginkomstagare är mer benägna att gå ner i arbetstid än höginkomstagare. Underligt kan det tyckas, men det är billigare för en låginkomstagare att ta ledigt.
En timme fri tid är betydligt dyrare för en höginkomtagare och han/hon anser sig kanske inte ha råd med det?
Att pengar och prylar inte skänker lycka, det vet man. Men att äga sin tid gör oss lyckligare än många anar....
Min fritid tillbringar jag gärna på hästryggen eller vid havet.... 

torsdag 13 september 2012

Det tar tid med Bloggeriet....

Det tar tid att uppdatera sin blogg och just nu finns det inte så mycket av den varan. Jag menar inte att mitt dygn har förkortats, men tiden har fyllts upp av annat.  Men en dagens bild ska jag väl kunna åstadkomma. Här en blommande skärgårdsö, för visst bjöds det en del sol mellan skurarna denna sommar.

onsdag 12 september 2012

Bokat och klart...

Ett hotellrum är bokat. Jag gillar oplanerade infall. Att gripa tag i tillfället när man får chansen. Den här gången var det inget svårt val. Nu har jag lite mys att se fram emot inom en inte alltför avlägsen framtid.....
Jag tror att det blir en sådan här också. Har ni provat en Weizen?  Ett överjäst veteöl där jästen ger ölet en speciell fruktig smak. Ölet är grumligt, skummar mer och innehåller fler bubblor. Jag tycker det är jättegott!

tisdag 11 september 2012

På kryss med segelfartyget Ellen....

Jag har varit borta ett tag och fått uppleva ett par riktigt sköna höstdagar i skärgården.
Vi seglade ut från Beckholmen med skolfartyget Ellen.
Men först ska jag presentera Ellen. Ellen är en skuta som genomgått "könsbyte"......han byggdes åren 1897- 1898 i Danmark och döptes till William. Jag vet inte om skutor är svåra att könsbestämma men år 1920 när han såldes till Sverige kunde man konstatera att William var en hon och han döptes om till Ellen.
Ellen är en skuttyp av märket skonare. Det betyder att hon har storsegel, skonarsegel, toppsegel, fock , klyvare och jagare. Dessa skutor var vanliga i vårt land i slutet av 1800-talet då de användes som fraktfartyg längs våra kuster.
De flesta av den tillfälliga besättningen som var med idag hade aldrig seglat tidigare......men de upptäckte snart att det här var kul!
Häng med!

 Vi ska tillbringa en dag som "besättning" på Ellen och segla ut i Stockholms skärgård.
 Vi går ut för motor från Beckholmen och lämnar Gamla stan bakom oss.
 På grund av den ovana "besättningen", friska vindar och trånga passager går vi för motor ut mot Värmdö.
Baggensstäket är en av de trånga kanalerna som leder ut till den södra skärgården.
Vi passerar fantastiska sekelskifteshus med lika fantastiska lägen....
Ombord på Ellen finns en skeppsklocka som slår glas...
 Dags att sätta segel. Kapten beslutar att vi ska lägga ett rev på storseglet för att minska segelytan eftersom det blåser en byig vind idag.
 Det var jobbigt att hissa storseglet ändå, det hjälpte inte att vi tog i av alla krafter.
 Vår styrman hjälper till och instruerar, teknik och tajming är viktigt.
 Tack vare en duktig och tålmodig ordinarie besättning kommer seglen snart på plats.
 Vi möter betydligt mindre segelbåtar i leden denna vackra höstdag.
Vi fick prova på det mesta ombord. Här ser ni undertecknad stå ute i nätet för att beslå klyvarna (Det var enklare än jag trodde att gå på nätet). Jag har hissat segel, skotat klyvare och faktiskt stått vid rodret och seglat hela skutan, vilket var en fantastisk känsla för en som bara hållit i pinn på vår lilla segelbåt.
En dag ombord på Ellen blev en annorlunda dag med nya upplevelser. Det var som att ta ett rejält kliv bakåt i tiden och uppleva en glimt av skärgården för drygt hundra år sedan.
Det är förstås svårt att fånga detta på bild men här nedan har jag gjort ett försök. Varsågoda!
Här är bara Ellen i Stockholms skärgård!








söndag 9 september 2012

Rårörda lingon....

Det var många år sedan jag var i skogen och plockade lingon. För det mesta har jag inte haft tid när det varit säsong. Men vissa år är det helt enkelt för torrt, för blött eller för kallt.
Rårörda lingon, visst är det en lyx?
Nu har jag några burkar i kylen och några påsar i frysen.
Idag var det soligt, varmt och vindstilla i skogen. Det enda som hördes var brunstiga kronhjortars dova brölanden.
Det fick mig att tänka på hjortfärsbiffar med kantarellsås och rårörda lingon. Något som vi för övrigt hade till middag i dag.
Nu har den middagen möjlighet att återuppstå några gånger i vinter......


Bilderna är lånade av mannen bredvid.....

fredag 7 september 2012

Jobbfunderingar.....

Ett jobb där man inte behöver göra så mycket? Finns det sådana? Man går dit klockan 20 och går hem klockan 8 och däremellan ska man sova. Vissa kvällar ska man bara vara social, andra pass vill någon ha hjälp med nattmackan eller frukosten. Så värst mycket betalt blir det inte men så ska man ju mest sova också.....
För bra för att vara sant?
Förmodligen. Men nu ska här tänkas lite. Söka eller inte söka? Det är frågan......

torsdag 6 september 2012

Toalettmarodören har varit framme!

 Jaha, så här ser det ut när toalettmarodören har varit framme! Vårt nyfejade utedass, vad brydde han sig om det? Små utströdda visitkort talade om vem som var den skyldige. Det hände inte bara en gång, till slut var vi tvugna att överlista honom. Mannen bredvid hängde upp toalettrullarna på behörigt avstånd.
Så här ser han ut vår söta lilla marodör, fotad med vidvinkel så han är inte speciellt blyg av sig.......

onsdag 5 september 2012

Nu blommar det- men vad?

 När vi bilade genom Skåne körde vi förbi de här fantastiskt blommande fälten. Men vad är det som blommar?
 Det ser ut att vara en vallväxt men jag har inte kunnat identifiera den...... är det någon skåning som vet?
 Jag har inte sett den odlas på våra breddgrader....
 Vackert var det i alla fall med de stora lilablommande fälten. Vi var ju tvungna att stanna och knäppa några kort.
I photoshop blev det nästan lite drömskt......

söndag 2 september 2012

Salta bad och havsluft...

Att det är nyttigt med salta bad och havsluft känner de flesta till. Därför ligger många populära semesterorter vid havet. På Rugen finns många anrika, mysiga badorter och också en med en mer kuslig historia ....
Nu har jag skrivit om Hitlers semesteranläggning Prora på min reseblogg. För den som vill läsa så hittar ni dit om ni klickar på länken här....Prora