Välkommen till min blogg! Här skriver jag om min vardag. En värld av bilder, fotografier, konst, betong, kultur, natur, resor, hästar och en hel massa bokstäver!



tisdag 27 november 2012

Keramikkursen fortsätter.....

Min keramikkurs fortsätter. Här använder jag ett drejsken. Man skrapar och formar leran med det. Den här krukan har jag först ringlat. Men med drejskenet kan jag forma in och utsidan så att jag får alldeles släta sidor. 

 Så kan man hålla på och fila och putsa tills man inte har tid längre, för nöjd blir man väl aldrig?
 Att göra bruksföremål är en helt ny värld för mig, det är så mycket att tänka på. Jag känner mig mer hemma när jag får skulptera. En liten häst svänger jag ihop på någon timme, att göra en kruka tar betydligt längre tid.

måndag 26 november 2012

Hur ska jag hinna?

Ja, hur ska jag hinna att vara på två ställen i cyberspace?
Men lugn mina vänner, jag tröttnar snart......
Min "padda" och jag, den blå i mitten är det, jag gillar ju blått.......

söndag 25 november 2012

Ibland går det fort....

Praktiskt taget hela förra veckan försvann och med den en fjärdedel av november. Årets " tråkigaste" månad är snart slut och vi vältras in i december.
Mörkare, dystrare och ännu mer mörker?
Jag ska pigga upp mig med att åka till solen. För övrigt ska denna december bli lite extra speciell, sådär att jag faktiskt längtar dit.
Två veckors semester tillsammans med all plustid blir en hel månads ledighet mitt i vintern! Så länge har jag aldrig varit ledig den här årstiden.
Det ska bli spännande att se hur det känns att ha semester årets "tröttaste" månad.

måndag 19 november 2012

I en annan del av cybervärlden.....

Jag håller på att utforska en annan del av cybervärlden. Nu är jag nämligen stolt ägare till en Ipad.
Det är inte klokt vad mycket man kan använda den till.
Ipad kommer att bli beroendeframkallande så det förslår.
Hittills har min fått jobb som dietist, personlig tränare, studiehjälpreda, kalender, väckarklocka, radio, brevlåda, bokhylla, väska och skivspelare.
Huvudsyftet med Ipaden är att jag ska kunna ladda ner mina favorittidningar och böcker från nätet. På så sätt sparar man papper och träd.
Att teknik kan vara miljövänlig om man använder den på rätt sätt, det gillar jag.

Man ska vara rädd om träden

lördag 17 november 2012

Kan man få för mycket av det goda?

Ja, det kan man nog, i alla fall av vissa saker. Mat till exempel. Nu har min mage fått nog av alla delikatesser jag stoppat i mig den sista tiden och börjar längta efter frukt och sallad.
Utsikter däremot kan man inte få för mycket av. Idag njöt vi av en underbar utsikt över Stockholm. Det var mörkt visserligen, men stadens ljus glimmade vackert mot det svarta vattnet.
Kärlek, kan man inte heller få för mycket av, det är snarare skadligt om man får för lite......
Om alla skulle visa omtanke om de man möter så skulle man få igen så mycket mer. De andra är ju så många fler...... 

fredag 16 november 2012

Fastkedjad vid spisen?

Det är kul när man får laga mat till ett gäng man tycker om. Även om det tar tid, kraft och stundtals är rätt stressigt så är det roligt när det är dags att sätta fram rätterna på bordet.
Man känner hur dofterna sprids, hör sorlet och skratten. Känner värmen från ljusen och alla goda vänner....
Jag gillar när det är fullt i mitt kök....

Stora och små ska det vara....

torsdag 15 november 2012

Vissa dagar får inte förfalla....

Jag såg att jag hade en halv semesterdag att ta ut innan nyår, annars skulle den förfalla.
Frågan var bara när jag kunde ta ut den?
Det blev idag. En helt vanlig torsdag i november. Normalt när man har semester är det för en längre tids ledighet. Men hur får man semesterkänslan att infinna sig när semestern bara är en halv dag?

Jag bestämde mig för att göra något annorlunda. Jag gick till det lokala köpcentret för att köpa en present till mig själv. Äta ute tyckte jag också att jag kunde unna mig. Nu är vårt köpcenter rätt trist så det fick bli en lunch att ta med hem.
Så här blev min dag........

 Jag hittade en praktisk resenecessär till mig själv. Den ska jag ha med mig till Spanien. Jag har länge tittat på en som man kan hänga upp med praktiska fack för att förvara flaskor och borstar i. Nu hittade jag en modell som jag ville ha.

Lunchen blev en libanesisk, vegetarisk variant med piroger, falaffel och röror. När jag kom hem sken solen och det var vindstilla.
Hör och häpna, jag kunde äta lunch utomhus, i mitten av november!
Lunch i solen, det är semesterkänsla det!

onsdag 14 november 2012

Kontraster.....

Det var en konstig sommar 2012 med mycket väder, det kan man tydligt se på denna bild. En harmonisk blommande klöveräng med orosmoln i luften, kontraster....
Precis som idag.
Denna dag har varit så full att jag blev tom....

tisdag 13 november 2012

Drejsken och Honungsfacelia.....


Man lär sig nya saker varje dag. Egentligen är det konstigt att man klarar sig, så lite som man vet........
Så vad är ett drejsken? Det är ett redskap för att forma lera och få finish på ytan. Man kan använda ett drejsken när man drejar eller ringlar. Drejsken finns i olika former och material. Det finns raka för att forma raka kanter och böjda som man böjer ytterligare till önskad lutning.
Det är fantastiskt vilka former man kan få fram med detta hjälpmedel.

Honungsfacelia heter växten på den här bilden. Det var ni bloggläsare som hjälpte mig med artbestämningen, för jag hittade den inte någonstans.
Honungsfacelia verkar vara en alldeles förträfflig växt att odla. Det är en ört som konkurrerar ut ogräs. Den blommar hela sommaren och lockar till sig bin. Man kan så tidigt eller efter skörd av sallad och potatis. När man sår efter skörd skyddar den jorden från ogräs och tillför marken olika näringsämnen. Man bör slå Honungsfacelian innan den går i frö och plöja ner den. Det går bra att plöja ner den både vår och höst.
Vilken fantastisk växt som både är vacker, ger näring åt bin, gödslar marken och skyddar mot ogräs! Jag blev alldeles betagen i de lila fälten....

måndag 12 november 2012

Ett nytt ord?

Novemberljus....

Idag var det en härlig dag. Jag hade möjlighet att ta en promenad mitt på dagen. Solen sken och visst kan färgerna vara vackra även i november. Den här bilden tog jag för precis ett år sedan.

Jag har lärt mig ett nytt ord idag också, drejsken.....
Vet ni vad man använder ett sådant till?

söndag 11 november 2012

Gilla november?

Vilsamma, gråa, fuktiga, mörka, dystra november.
Naturen är fortfarande inbjudande, på så sätt att man fortfarande kan röra sig fritt i skog och mark utan att sjunka ner i drivor av snö. Det är inte så kallt ännu, så långkalsongerna får ligga kvar i lådan. Man försöker suga åt sig det ljus som bjuds genom att vara utomhus före klockan fem.

De flesta tycker att november är årets tristaste månad. Jag "jobbar" på att tycka om november. Redan när mannen bredvid och jag började sällskapa påbörjades operation "gilla november".
Därför valde vi att gifta oss denna månad. Vad behövs om inte en fest i november?
Sedan dess har vi firat! Med champagne, goda vänner och goda middagar....
Vi kommer inte att vara sämre detta år!

torsdag 8 november 2012

Ringlar och kavlar...

Min internutbildning fortsätter. Numera är jag på jobbet klockan sju! Pigg som en lärka.....
Kanske lite överdrivet.
Denna vecka har jag kavlat krukor och vaser. Lite trixigt är det allt att få leran att stå, speciellt om man kavlar höga vaser. Det är svårt att kavla jämntjockt och svårt att få leran att torka jämnt så att den inte spricker när den ska formas. Sedan måste man veta exakt när den är mogen för att fogas ihop. Det är rena rama fysiklektionen på morgonkvisten.
När man kavlar ska alla ringlingar vara exakt lika runda och läggas exakt ovanpå varandra. Sedan ska de fogas samman med en spatel, då måste man sluta i tid så att leran inte säckar ihop.
Det är mycket att hålla reda på för en morgontrött.
Min kollega har ett oändligt tålamod. Det är inte lätt att lära upp en novis till keramiker. Nåja, hobbykeramiker.......men det är meningen att jag ska kunna handleda i keramik sedan, hej och hå!
Min kollega har en bachelor i "Art and Design" med inriktning keramik. Själv är jag helt olärd.....men förhoppningsvis inte obildbar.

Jag är mer hemma på att handleda i konst. Här sätter man upp rekvisitan till "Tartuffe" som vår konstgrupp bidragit med.

onsdag 7 november 2012

Min blogg är mitt album....

När jag tar en bild har jag oftast en tanke med den, men det är ju inte säkert att jag kommer ihåg vad, när jag ser bilden igen. Den här bilden såg jag inte ens vad den föreställde ......när jag mixtrat med den.
När jag lade ut den på bloggen såg jag att det var en variant av Sierra Nevada. Jag har så mycket bilder i mitt arkiv. Det här bloggeriet gjorde att jag återupptog mitt fotointresse som legat nere i flera år. Numera är det digitala bilder som gäller. Förr hade man fotoalbum som man "plågade" sina vänner med. Nu finns det mms, facebook, bloggar m.m. för att dela sina bilder med kända och okända.  Och mänskligheten fotar som aldrig förr....
Fördelen med det här sättet är att ni, som tittar in här, väljer om ni vill läsa, titta på bilder eller inte.....
Min blogg är mitt album.....

tisdag 6 november 2012

Mitt träningsprogram....

Oj, oj, oj vad jag ska öka i vikt och betydelse.

Måndag rider jag runt i ring, runt i ring, runt i ring,
tisdag går jag ut i kring, ut i kring, ut i kring,
Onsdag jag aerobics hoppar
Torsdag tar jag hästen och galoppar
Fredag, lördag är det fritt
Söndag blir det uteritt!





måndag 5 november 2012

Jag har börjat träna.....

Jag tycker det är urtråkigt. Vi tränar Aerobics och Core. Jag svettas, blir trött, får träningsvärk och tycker det ska bli skönt när passet är över.
Normalt sett utövar jag inte aktiviteter som är sköna efteråt. Varför i hela friden ska man ägna sig åt något som är skönt när man har slutat ägna sig åt det? Då kan man lika gärna låta bli och ha det skönt hela tiden....
Mannen bredvid brukar bada kallt, bara för att det är skönt efteråt, när man klivit upp......den aktiviteten har jag aldrig förstått mig på.
Varför ska man bli kall och våt bara för att det är skönt när man slipper det kalla? Man hinner ju inte ens bli ren.....

Varför tränar jag då? Av två skäl.......
För det första, jag kan välja mellan att städa keramiklokalen eller träna på arbetstid.
För det andra, träning är långtidsverkande, träningsvärken håller i sig i flera dagar och nyttan av träningen hjälper min kropp i flera dagar.....
Och hur kul är det att städa en keramiklokal egentligen?

Kallbad, nej tack! Tjugo plus ska det vara........

söndag 4 november 2012

Om Sverige och årstider....


När jag var skolflicka var jag oerhört tacksam över att jag bodde i Sverige. Här fanns mat och det var fred. Vi läste mycket om svält och krig i skolan, att det fanns barn som svalt ihjäl.....
Då var jag glad att jag bodde i Sverige. I ett land med snö på vintern och sol på sommaren, ett land där man inte behövde gå hungrig.
För när man är barn är alla årstider spännande, man såg lika mycket fram emot vinterns första snö som årets första bad.
Vad som hände på vägen vet jag inte, men nu är jag inte lika förjust i den årstid som komma skall, även om den är vacker.
Men jag är fortfarande tacksam över att jag bor i ett land utan svält och krig. Ur det perspektivet är det lättare att uppskatta ett växlingsrikt klimat med utpräglade årstider.

A year in Sweden on PhotoPeach



Det är något knas med länkningen från Photopeach, klicka på bildspelet så får ni musik till också!

lördag 3 november 2012

Soppkök

Idag har jag haft soppkök hemma hos mig. Det är alltid spännande när man inte riktigt vet hur många som kommer. Efter glada uteaktiviteter med hagelstorm var det skönt att samlas över en tallrik soppa.
Jag kokade hela 10 liter och allt gick åt. Vilken tur! Annars hade det blivit soppa hela veckan lång.....
Om man vänder på bordet får vi plats rätt många här.......vi blev 13 stycken och allt gick åt! Frisk luft suger..

torsdag 1 november 2012

Farväl sommarens alla löv.....


.......gör nu nytta där nere i myllan så att växterna åter kan gro.

Goodbye summerleaves.... on PhotoPeach



Om länken inte fungerar dubbelklicka på bildspelet så kommer ni till PhotoPeach där ljudet fungerar. Vill du se bildspelet i fullskärm så klicka på rutan längst ner till höger.